Aanmelden belastingdienst

Aanmelden belastingdienst

Belasting betalen hoort er bij wanneer u een eigen bedrijf heeft. U dient de belastingen voor uw bedrijf meteen goed te regelen. Dit kan voorkomen dat u later een boete of naheffingen gaat krijgen. U hoeft uw bedrijf niet aan te melden bij de Belastingdienst, dit wordt door de Kamer van Koophandel gedaan wanneer u zich aanmeldt als eenmanszaak. Na de aanmelding gaat de Belastingdienst bekijken of u belastingplichtig bent. Er zijn verschillende soorten belasting die betaald moeten worden. Er is omzetbelasting: BTW en u moet ook inkomstenbelasting betalen over de gemaakte winst.

De omzetbelasting wordt ook wel BTW genoemd, dat houdt in: Belasting over de Toegevoegde Waarde. Dit is bedoeld voor de consument. De inkomstenbelasting is belasting die u aan het einde van een jaar moet betalen. Dit doet u door aangifte te doen. Deze wordt verdeeld in drie boxen:

  • Box 1: werk en wonen (belasting die je moet betalen uit bijverdiensten en uit winst van de eigen onderneming)
  • Box 2: aanmerkelijk belanghebbenden (belasting die je moet betalen over de inkomsten uit aandelen)
  • Box 3: sparen en beleggen (belasting die je moet betalen over het spaargeld)

Als u eenmaal erkend wordt als ondernemer dan kunt u gebruik maken van een aantal aftrekposten voor ondernemers. Hierbij moet u denken aan de starters aftrek en de zelfstandigenaftrek.