Financiële zaken eigen bedrijf

Financiële zaken

Bij het starten van een eenmanszaak heeft u een goed idee over hoe u de onderneming op wilt zetten en wat u wilt bereiken. In het begin kan dit echter nog wat stroef verlopen. U moet de juiste middelen en klanten binnenhalen. Wellicht heeft u in het eerste jaar een starterskapitaal nodig, hiervoor kunt u bij de bank een lening afsluiten. Dit heeft u als het goed is ook in uw ondernemingsplan beschreven wanneer u hier gebruik van wilt maken. U moet uw ondernemingsplan ook altijd mee naar de bank nemen wanneer u geld wilt lenen. Zij zien zo ook dat u goed bent voorbereid en u kunt aantonen wat u met het geld wilt gaan doen.

Geld lenen kan ook bij vrienden of familie. U stelt dan onderling een contract op over wanneer u het geld terug gaat betalen en welke rente u hierover moet betalen. Dit kan in uw voordeel werken omdat de rente in dat geval vaak een stuk lager kan zijn.

U kunt ook oud ondernemers of bedrijven tegenkomen die hun vermogen graag investeren in uw bedrijf. Dit is voor u natuurlijk erg aantrekkelijk, u krijgt hierdoor geld binnen en u krijgt ook de kennis en ervaring mee van deze mensen en bedrijven. Het kan ook zijn dat u gebruik mag maken van het bestaande netwerk, zo heeft u misschien al een groot klantenbestand wat u in ieder geval aan kunt schrijven.

Het kan ook zijn dat u in aanmerking komt voor subsidie. Er zijn in Nederland wel 300 verschillende vormen van subsidie. Maar u krijgt niet zomaar subsidie, u moet zich dan wel bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe producten, milieuoplossingen, ontwikkelingswerk, energiebesparingen en soortgelijke projecten.